Novi Ugovor o pružanju brokerskih usluga od 18.07.2016. godine

Porez na kapitalnu dobit

Od 01. siječnja 2016. godine stupaju na snagu odredbe Zakona o porezu na dohodak koje se odnose na oporezivanje kapitalnih dobitaka ostvarenih otuđenjem financijske imovine propisane zakonom.

Porez će se, između ostalog, plaćati na kapitalne dobitke ostvarene otuđenjem prenosivih vrijednosnih papira (npr. dionice) i strukturiranih proizvoda (certifikati) koji će se kupovati, a time i prodavati od 01. siječnja 2016. godine, pa nadalje. Dakle, na sve kupovne transakcije izvršene do kraja 2015. godine NEĆE se plaćati porez bez obzira kada će vrijednosni papiri u budućnosti biti prodavani. Porez se, iznimno, neće plaćati niti ako se vrijednosni papiri kupe nakon 01. siječnja 2016. godine, ali pod uvjetom da se ne otuđuju barem tri (3) ili više godina.

*** NOVO *** Dana 16.12.2015. godine na sjednici Vlade RH donesena je Uredba o izmjenama Zakona o porezu na dohodak kojom se propisuje obveza utvrđivanja i plaćanja predujma poreza na dohodak po osnovi kapitalnih dobitaka na godišnjoj osnovi i to temeljem porezne osnovice koja predstavlja razliku između kapitalnog dobitka i kapitalnog gubitka ostvarenog tijekom istog poreznog razdoblja (kalendarske godine). Navedenom odredbom UBLAŽAVA se dosad propisana obveza ulagatelja da: "predujam poreza na dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka obustavi i uplati u roku od osam dana od dana ostvarivanja primitka i to na svaki pojedinačno ostvareni primitak koji je izvor kapitalnog dobitka" (čl. 51. st. 8. Zakona o porezu na dohodak).

S obzirom na potrebu vođenja vlastitih evidencija svih izvršenih transakcija tijekom kalendarske godine, u Rastu d.o.o. razvili smo, isključivo za svoje klijente, tehničko rješenje za izračun kapitalnih dobitaka kojim ćemo obogatiti našu uslugu "Moj portfelj", a s ciljem maksimalne automatizacije procesa evidentiranja transakcija i pripreme podloga za sastavljanje izvještaja o ostvarenim dobicima/gubicima za potrebe Porezne uprave.

Klijenti investicijskog društva Rast d.o.o. koji SVE transakcije obavljaju putem našeg društva moći će u svojem online portfelju na web stranicama Rast-a (Moj portfelj) od 01.01.2016. godine u svakom trenutku pokrenuti izračun i dobiti jedan od sljedeća tri izvještaja koji se odnose na porez i prirez na kapitalnu dobit:

  • dnevni izvještaj
  • izvještaj za transakcije u odabranom vremenskom razdoblju
  • izvještaj za kalendarsku godinu

S obzirom da će se porez na kapitalne dobitke obračunavati po FIFO metodi (prilikom otuđenja prva kupljena vrijednosnica predstavljat će bazu za poreznu osnovicu), naša aplikacija će biti u mogućnosti generirati ispravne izvještaje samo za transakcije obavljene ISKLJUČIVO putem investicijskog društva Rast d.o.o. Slijedom toga, ukoliko trenutno trgujete preko više brokerskih društava ili ne trgujete uopće putem Rasta d.o.o., predlažemo da svoje brokersko poslovanje prenesete u Rast d.o.o. kako biste mogli koristiti naše cjelovito rješenje za automatizaciju procesa evidentiranja svih transakcija i pripreme svih podloga za uredno i pravovremeno izvještavanje Porezne uprave i rješavanje poreznih obveza.

Više informacija o oporezivanju kapitalnih dobitaka možete pronaći u brošuri Porezne uprave.

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja slobodno nam se obratite telefonom na + 385 42 658 910 odnosno + 385 42 658 911 ili putem e-mail adrese društva: rast@rast.hr

RAST d.o.o.
investicijsko društvo
Zagrebačka 61
42000 Varaždin

Tel: (042) 658 910
Tel: (042) 658 911
Fax: (042) 658 901
E-mail:


Uvjeti korištenja
Opći uvjeti pružanja usluga društva Rast d.o.o.
Uputa za uplatu sredstava

Rast d.o.o. je investicijsko društvo organizirano prema propisima Republike Hrvatske.
Moj portfelj™ je registrirani i zaštićeni žig u vlasništvu društva RAST d.o.o. Copyright 2000 - 2017 Rast d.o.o. All rights reserved. Sva prava pridržana.
Rast.hr koristi kolačiće(cookies) kako bi poboljšao Vaše korisničko iskustvo.
Nastavkom pregleda naših web stranica slažete se sa korištenjem kolačića.